Wat is saturnus?

Saturnus is van de zon afgerekend de zesde planeet in ons zonnestelsel. En staat op de nummer twee grootste planeet van ons zonnestelsel. Saturnus is een gasreus. Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god van de landbouw.

De structuur.

De atmosfeer bestaat uit: 96% waterstofgas en 3% helium. En de rest uit methaan, waterdamp, ammoniak, ethaan, propaan, ethyn en fosfine. Op de aarde is er duidelijk verschil tussen de grond en de atmosfeer. Op Saturnus bestaat de atmosfeer uit lagen met waterstof die later overgaan in gas. helemaal in het midden heb je een kern van ijzer/steen. Daaromheen is een laag vloeibare metallische waterstof en daaromheen een laag moleculaire waterstof. 

ringen van Saturnus

Je kent de ringen van Saturnus vast wel. Maar waarvan zijn ze gemaakt? En hoe zijn ze ontdekt? Dat lees je hier.

De ringen van Saturnus zijn kleine en grote rotsblokken ijs die om Saturnus heen zweven. De blokken bestaan voor 99,9% ijs en een klein beetje steen. Ze verschillen in grootte van 10 centimeter tot wel 10 meter.

Hoe zijn ze ontdekt?

De ringen van Saturnus zijn ontdekt door de Italiaan Galileo Galilei in 1610. Eerst dacht hij dat de planeet gewoon een rare vorm had. Dus hij noemde het de oren van Saturnus. Alleen in 1612 stond Saturnus zo naar de aarde gericht dat de ringen niet te zien waren. Daardoor raakte hij helemaal in de war. In 1613 kwamen ze weer te voorschijn.

 

De Nederlander Christiaan Huygens had in 1655 ontdekt dat de oren eigenlijk nergens vastzaten aan de planeet.

Dus hij was de eerste die beweerde dat de oren eigenlijk een ring was.

 

In 1655 ontdekte Giovanni Cassini dat Saturnus niet één ring had maar meerdere met afstanden ertussen. De grootste afstand  word de Cassini scheiding genoemd. Die lag tussen ring A en B.

Het ontstaan.

De ringen van Saturnus zijn heel oud en dus waarschijnlijk ontstaan bij de vorming van Saturnus zelf. Er zijn twee theorieen. De eerste theorie komt uit de 19e eeuw en zegt dat de ringen ooit een maan van Saturnus waren met een doorsnede rond de  400  600 kilometer Die kapot was gegaan. De 2e theorie zegt dat de ringen zijn ontstaan uit het ontstaan van Saturnus zelf.